Program RSF 2017.


U naletu jesenskih boja 3. Revija studentskog filma od 27. do 29. listopada donosi šarolikost filmskog programa u MM centar. U 6 natjecateljskih blokova svoje je mjesto pronašlo 43 filmova studenata i studentica iz svih krajeva Hrvatske, a u vankonkurentnom programu njih 14. Osim presjeka domaće studentske filmske produkcije, Revija u popratnom programu predstavlja najbolje sa Student International Film Festivala te najnovija ostvarenja studenata i studentica s Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Uz opsežan i bogat filmski program, u sklopu Revije održat će se dvije atraktivne radionice i predstaviti izložba kino plakata.

Program Revija studentskog filma

Raspored projekcija petak 27.10.

Raspored projekcija subota 28.10.

Raspored projekcija nedjelja 29.10.

Studentski centar u Zagrebu će tako u 3 dana postati sjecište mladih filmskih strujanja kao i mjesto susreta te povezivanja filmskih autora iz Hrvatske i regije. Zahvaljujući suradnji Udruge za promicanje studentskih aktivnosti (UPSA) i SC-a ukupno će 53 filmskih autora i autorica sa Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Sveučilišta u Zadru, Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta Sjever, Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Zagrebu sudjelovati  u dosad izražajno najraznolikijem programu studentskog filma u Hrvatskoj. Budući doktori, komunikolozi, novinari, sociolozi, informatičari, FER-ovci te studenti likovnih, filmskih i umjetničkih usmjerenja – svi ubačeni u jedan uzavreli lonac iz kojeg će masterschef žiri u sastavu Milena Zajović, Katerina Duda i Vedran Šuvar nagraditi najbolje iz kategorija – najbolji studentski igrani film, najbolji studentski dokumentarni film, najbolji studentski eksperimentalni film i najbolji studentski animirani film. Naravno, žiri će odabrati i glavnog pobjednika/icu koji će kući ponijeti Veliki lonac s popratnim novčanim iznosom, a glasovi publike će odlučiti u čije će ruke ići nagrada Mali lonac.

Natjecateljski program s ukupno 43 studentska filma

Svaki je blok Natjecateljskog programa složen slijedeći neku tematsku poveznicu selektiranih filmova, pa je tako prvi projekcijski blok glavnog programa naslovljen Priroda i odnosi (petak//27.10.//19h) te nam u njemu mladi filmaši donose priče o svijetu koji nas okružuje i našim lutanjima, kako prirodnim putevima tako i u odnosima s drugima. Što se krije u pozadini samog procesa animiranja, a što u našim nedostupnim umnim procesima? Kako prebolijevamo prekide ljubavnih odnosa i kako se nosimo s našim prijateljima i susjedima? Na putovanje u istraživanje ljudske svijesti, rekonstrukcije naših sjećanja i voajerizma u tuđe živote, vode nas filmovi u projekcijskom bloku Unutarnji svijet (subota//28.10.//18h).

Ponekad nije lako podnositi ljude oko sebe. Ponekad je teško razmišljati o vlastitoj budućnosti i o životu u kojem smo trenutno zatečeni. Ponekad se ne snalazimo u društvenim okvirima, a ponekad jednostavno ne možemo naći slobodno parkirno mjesto. O svemu tome i mnogo čemu drugome – autori progovaraju Malo o nama (subota//28.10.//20h). Naše obveze i strasti ponekad se vežu u jedinstveni životni poziv, a kako život odmiče sve jače osjećamo tihi pritisak nepravde i vremena. Ljudske vrijednosti u pričama o svakidašnjim herojima svojih i naših svjetova u bloku Posao i godine (nedjelja//29.10.//17h).

Osobna stvarnost i identitet se izobličuju pod utjecajem raznih vanjskih faktora. Koje sve mogu biti posljedice naših preobrazbi i kako okolina djeluje na nas otkrivamo u Gender, Drugs & Videogames (nedjelja//29.10//19h). Okviri koji su nam zadani mogu biti prostorni, vremenski ili pak dramaturški. Filmovi iz bloka Životne situacije (nedjelja//29.10//21h) prikazuju kako se animirani junaci snalaze u po život opasnim avanturama te kako se studenti filmaši snalaze u vježbama i pravilima koja su im zadana.

Preko puta Pavle Kocanjer

Preko puta (Pavle Kocanjer)

Bogat popratni program studentskih filmova iz Hrvatske, regije i svijeta

Od velikog broja prijavljenih filmova ipak nisu mogli svi naći svoje mjesto u heavyweight konkurenciji Natjecateljskog programa pa će 14 filmova biti prikazano u sklopu projekcijskog bloka Dodatni kratkiši (subota//28.10.//16h). Osim 9 igranih filmova u Dodatnim kratkišima svoja su mjesta pronašla i dva namjenska filma, jedna eksperimentalna reklama te po jedna reportaža i dokumentarni film. Najbolje od svjetske studentske produkcije ove godine gostuje na Reviji studentskog  filma u programu STIFF on the road 2017 (petak//27.10.//17h). Popratni retrospektivni blok donosi presjek nagrađenih filmova s prvog hrvatskog međunarodnog festivala posvećenog isključivo studentskom filmu – Student International Film Festivala. Dok nam STIFF otkriva što snimaju studenti iz Slovačke, Izraela, Mađarske i Poljske, Revija studentskog filma pred zagrebačku publiku donosi ostvarenja mladih filmskih profesionalaca iz susjedne Srbije.

U gostujućem popratnom programu predstavljamo najnovije studentske radove s Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Zbog velikog interesa, FDU u gostima će se prikazivati u dva projekcijska bloka, jedan u subotu u 22h, a drugi u nedjelju u 15h. Ulaz na FDU u gostima je besplatan no kako je broj ulaznica ograničen obavezujuća je rezervacija na mail revijastudentskogfilma@gmail.com.

U mailu ostaviti sljedeće podatke:

  • ime i prezime
  • adresu elektroničke pošte
  • datum projekcije (subota, 28.10. 22h ili nedjelja, 29.10. 15h)
  • broj ulaznica (maksimalno 2 po osobi)

Ulaznice je moguće rezervirati i na službenim stranicama filma Život po Moskriju.

After Party (Viktor Zahtila)

After Party (Viktor Zahtila)

Kvalitetan radionički program i izložba kino plakata

Jedinstvena prigoda da se mladi upoznaju s već gotovo zaboravljenim fotografskim tehnikama pruža se upravo na Reviji studentskog filma. U suradnji s Centrom za kulturu i film Augusta Cesarca organiziran je edukativni program koji uključuje i podizanje ekološke svijesti te promicanje cjeloživotnog učenja, razvijanje kreativnosti i stjecanje novih vještina.

  1. CAMERA OBSCURA – osnova fotografije za mlade i odrasle

Camera obscura je naziv za prvi «fotoaparat».  To je (lat. “zamračena prostorija”) kutija u obliku kvadra koja na jednoj strani ima izbušenu rupicu. Kroz nju svjetlost prolazi i projicira sliku na suprotnoj strani. Današnji aparati su bazirani na istom principu, jedino što se umjesto izbušene rupice nalazi skup leća (objektiv) koje na određeni način sliku uvećavaju ili smanjuju. Na mjestu gdje se slika projicira smješten je fotoosjetljivi sloj (tj. sloj materijala koji je osjetljiv na svjetlo, a koji može biti digitalni (“senzor”) ili kemijski (npr. “fotografski film”).

Princip rada i izrade camere obscure je jednostavan. Radi se o centralnoj projekciji na čijem principu nastaje i slika u ljudskom oku. Zrake svjetlosti koje se odbijaju na sve strane od vanjskih predmeta prolaze kroz maleni otvor na jednoj strani camere obscure te projiciraju sliku tih istih predmeta na suprotnu površinu (ekran). Projicirana slika okrenuta je naopačke kao i kod ljudskog oka.Ako na ekran postavimo neku fotoosjetljivu površinu (foto-film, foto-papir…), nakon eksponiranja (otvaranja rupice), koje može trajati od par minuta do par sati, dobit ćemo fotografiju.

  1. ANALOGNA FOTOGRAFIJA i STREET FOTOGRAFIJA

Današnja prisutnost digitalne tehnologije sasvim je istisnula iz upotrebe sve što je analogno. U području fotografskog rada to se i dogodilo. Fotografski autor sada sjedi u svom dnevnom boravku i na PC-u radi fotografije. Ovovremeni autori nemaju dovoljno saznanja kako nastaje klasična kemijska fotografija. Doduše, još uvijek vrlo mali broj entuzijasta radi analognim postupkom fotografiju. Ne zato što odbijaju prihvatiti tehnološku evoluciju, već propituju medij i kreativni aspekt klasične kemijske obrade fotomaterijala. Sve je više mladih ljudi koje vodi znatiželja da vide i praktično probaju eksperimentirati u mračnoj komori.

Autori i voditelji:

Tomislav Kruljac – fotograf, član kolektiva Kadar36

Dario Matić – fotograf, član kolektiva Kadar36

U suradnji Kinomreže i Hrvatskog državnog arhiva u petak 27.10. na Svjetski dan audiovizualne baštine u predvorju MM centra će biti postavljena izložba kino plakata starih hrvatskih filmova koja će krasiti prostor druženja filmaša i posjetitelja iz Hrvatske i regije tijekom dana održavanja Revije.

 

Party After u Pločniku i After Moskri &TD-u

Kakvo bi to bilo studentsko druženje bez pravih partya? Stoga ovogodišnja Revija studentskog filma priprema zvučnu eksploziju. Ne brinite se, ne namjeravamo razvaliti vaše bubnjiće, već ih zdušno nagraditi. Svake godine, uz zanimljivi filmski menu, organiziramo svojevrsni plesni fitness, a u petak 27.10. smo u Pločniku na Party Afteru. Kako volimo istraživati filmske, tako i glazbene žanrove, pa smo za ovu godinu organizirali posebno urbano putovanje. Naime, elektronike se do sada nismo dotakli pa je vrijeme da i tu vidimo što možemo ponuditi, ne samo filmskim sladokuscima, već i glazbenim gurmanima. Kuhari dobrih vibracija u Pločniku su: M.I.L.E., Jeff Jarunsky i Emil Alexandar te šećer na kraju  J.Jay, dok su glazbeni masterchefovi subotnjeg After Moksrija u &TD-u Mr. Spinoza i Karibi.

party after pločnikViše o party-u i DJ-ima možete pronaći na Facebook eventu,

Ulaz na sve filmske programe je besplatan!

Raspored projekcija petak 27.10.

Raspored projekcija subota 28.10.

Raspored projekcija nedjelja 29.10.